Edycja 2014

W tegorocznej edycji konkursu dofinansowano 9 projektów organizacji i grup nieformalnych z powiatu staszowskiego kwotami w wysokości od 2 do 5 tys. Powyższy artykuł prezentuje jedynie wybrane organizacje i działania.
Program współfinansowany jest z budżetów gmin: Staszów, Połaniec, Szydłów, Bogoria, Oleśnica oraz z Nadleśnictwa Staszów

1. Rodzina w kręgu marzeń

Stowarzyszenie na rzecz dzieci, młodzieży i rodzin BLIŻEJ
Gmina Połaniec

W swoim projekcie postawili na rodzinę. I na to, co w niej najważniejsze – więzi i tradycję. Są grupą kobiet wyjątkowych, które każdą wolną chwilę poświęcają na rzecz swojego miasta i jego mieszkańców. Różnorodne działania, jakie podjęły jako Stowarzyszenie „Bliżej” w ostatnim czasie zainteresowały dziesiątki dzieci, młodzież i dorosłych. Zorganizowały wieczór bajek, rodzinny piknik patriotyczny w szkółce jeździeckiej oraz sesję starych gier stolikowych pod hasłem „Cztery kąty i piec piąty”. W niedzielę, 7 grudnia, w Kościele w Połańcu odbył się spektakl, nad którym od tygodni pracowały z młodzieżą.

2. Krok do przedszkola

Rada Andersena – Inicjatywa DL
Gmina Staszów

Dla mam z rady rodziców Przedszkola nr 8 w Staszowie im. H. Ch. Andersena dobrem wspólnym okazało się przedszkole jako miejsce, które skupia ludzi o bardzo dużym potencjale – dzieci, rodziców, dziadków i kadrę. Celem projektu było przede wszystkim wykreowanie nowej przestrzeni i sytuacji, w których wszyscy członkowie małej przedszkolnej społeczności będą mogli się rozwijać i integrować. Wspólnymi siłami rodzice przygotowali dla maluchów piknik, odbył się dzień sportu i bardzo ciekawe warsztaty dla rodziców i dzieci, jak budowanie karmników dla ptaków czy wspólne z rodzicami tworzenie teatrzyku kukiełkowego.

3. Rakowska młodzież kluczem do integracji społeczeństwa

Grupa nieformalna Rakowska Akademia Kultury
Gmina Raków

W Rakowie, pow. kielecki, działała najmłodsza grupa tegorocznej edycji Programu Działaj Lokalnie. Nie mają jeszcze 18 lat,  a podjęli się bardzo trudnego wyzwania – chcą udowodnić innym, że w ich miasteczku także są możliwe ciekawe akcje kulturalne dla młodzieży. Jako nieformalna grupa pn. Rakowska Akademia Kultury zrealizowali grę terenową, plenerowy pokaz filmowy oraz koncert młodzieżowy. Pierwszy projekt w nowym składzie oznaczał dla tych młodych ludzi wiele niesamowitych wyzwań oraz bardzo szybką naukę.

4. Tour de Kologne

Stowarzyszenie Dolina Kacanki
Gmina Staszów

Takich mieszkańców pozazdrościć może niejedno sołectwo w Polsce. W ciągu krótkiego czasu zbudowali lokalną organizację z potencjałem niesamowitych ludzi, których ścieżki przecinają się w dolinie rzeki Kacanka. Chcąc uczcić 25-lecie odzyskania wolności zorganizowali rajd na starych rowerach dla osób do 25 r.ż. i piknik rodzinny na terenie pałacu Dzięki w Wiązownicy Kolonii. Pałac po latach zniszczenia po raz pierwszy otworzył się dla gości. Na starym dębie młodzież powiesiła z trudem odnalezione bardzo stare zdjęcia swojej miejscowości. Członkowie stowarzyszenia w ramach projektu opracowali także ścieżkę rowerową wraz z tablicami informacyjnymi, które mają zachęcać turystów do zwiedzania okolicy.

5. Muzyczny rozwój społeczności lokalnej

Pasjonaci Śpiewu – Inicjatywa DL
Gmina Szydłów

Pani Agnieszka od lat hobbistycznie śpiewa, a dzięki Działaj Lokalnie poprowadziła swój mały chór w podróż. Wyruszyli z muzyką do miejscowości gminy Szydłów. Tygodnie prób, spotkań i rozmów zaowocowały zawiązaniem się 12-osobowego zespołu muzycznego pod nazwą Civitas Musica. Filip, najmłodszy jego członek, ma 11 lat i gra na keyboardzie, a 62-letni pan Tadeusz jest pierwszym głosem chóru. Koncerty w nowym składzie mają już za sobą. A przed sobą pełne muzyki plany na przyszłość.

6. Aktywna rodzina

Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Ossala
Gmina Osiek

Są wsie, które mają wieloletnią i wielopokoleniową tradycję współpracy i angażowania się. Taką tradycję, pozazdrościć, ma Ossala w gminie Osiek. Pani Ewa pochodzi z rodziny, w której dziadek budował strażnicę, a babcia organizowała lekcje szycia dla kobiet. Dziś pani Ewa z innymi mieszkańcami wsi współtworzy Stowarzyszenie „Razem w przyszłość” i ożywia malutką świetlicę. Odbyły się systematyczne zajęcia aerobiku i zajęcia teatralne dla dzieci. W akcjach uczestniczyło łącznie kilkadziesiąt osób. A na otwarcie wyremontowanej z inicjatywy mieszkańców strażnicy w Ossali przybył sam Marszałek Województwa.

7. Niebanalnie, regionalnie – w partnerstwie dla kultury Gminy Bogoria

Stowarzyszenie Buczyna
Gmina Bogoria

Stowarzyszenie „Buczyna” w Gminnym Ośrodku Kultury przygotowało dzieci do koncertu kolęd. W Szczeglicach i Wysokach Małych zorganizowali wystawę fotografii lokalnego artysty Tomasza Sadkowskiego a na Andrzejki w Grzybowie przygotowali wieczór wróżb dla dzieci. W ich konkursie piosenki religijnej udział wzięło ponad 100 wykonawców. Wszystkie działania miały na celu promocję tego, co lokalnie najcenniejsze. Bo o dziedzictwie kulturowym gminy Bogoria członkowie „Buczyny” wiedzą wiele i chcieli tym zainteresować wszystkich mieszkańców.

8. Razem – dla dobra wszystkich

Stowarzyszenie Szczeglice – Tradycja, Kultura, Rozwój
Gmina Bogoria

Stowarzyszenie „Szczeglice – tradycja, kultura, rozwój” wie, czym zachęcić ludzi, by postanowili wyjść z domów. Dla dzieci latem przygotowali akcję malowania w plenerze, a jesienią zachęcili mieszkańców do współorganizacji biesiady przy ognisku, w którym piekły się ziemniaki. Odbyły się także biegi wolności dla małych i dużych. W grudniu Szczeglice odwiedził Mikołaj, a z okazji pierwszego śniegu odbył się kulig i tańce koło ogniska.

9. Borzymów – nasze miejsce mocy

Borzymowski Klub Inicjatyw Kulturalnych
Gmina Oleśnica

Do Borzymowa w gm. Oleśnica można przyjechać ładować akumulatory. Rzadko spotyka się tak szczerą chęć do pracy na rzecz swojej miejscowości i jednocześnie radość z działania. Borzymowski Klub Inicjatyw Lokalnych powstał kilka lat temu, ale to dzięki Działaj Lokalnie stowarzyszenie otrzymało swoją pierwszą dotację. Na początku sierpnia jego członkowie przygotowali plenerową imprezę angażując dużą liczbę mieszkańców, od dzieci po seniorów. Było pływanie kajakami, rodzinne konkursy, mecz, występy dzieci oraz…przetaczanie stukilogramowej opony. W ramach projektu został wydany także album starych zdjęć miejscowości i jej mieszkańców.