Zapraszamy na projekcję filmu „Dzieciństwo” organizowaną przez Wielki Zachwyt i Akademia Wielkiego Zachwytu

Projekcja odbędzie się w Villi Sichów w sobotę 31 sierpnia o godz. 19:30.

#dlstaszow2019 #działajlokalnie #efektydzialajlokalnie
Fundacja Aktywizacji i Rozwoju Młodzieży
Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności
Grupa Azoty Kopalnie i Zakłady Chemiczne Siarki „Siarkopol” S.A.
ArkonSoft
Radio Leliwa
Tygodnik Nadwiślański
Gmina Rytwiany
Starostwo Powiatowe

O FILMIE:
Dorastanie wymaga czasu. Zgodnie z pedagogiką waldorfską, dzieci rozwijają się poprzez swobodną twórczą zabawę. Proces wychowania i nauczania powinien uwzględniać ich indywidualne cechy, zainteresowania i zamiłowania oraz unikać ocen na rzecz aktywnego wspierania we wszystkich sferach rozwoju. Film przedstawia jedno z norweskich przedszkoli w stylu waldorfskim o nazwie Aurora, w którym dzieci mogą być sobą. Obserwujemy idylliczne miejsce w lesie – świat wspólnoty dzieci, które uczą się same, bez konieczności dotrzymywania kroku programowi nauki i wszelkim nakazom. Przez rok śledzimy z ich perspektywy zmianę pór roku, kłótnie i przyjaźnie, relacje z nauczycielami a także niezliczone niuanse ich codziennego życia, jakie pojawiają się na styku świata w przedszkolu i poza nim.

Dzieci wymyślają pełne fantazji zabawy, wykorzystując wszystko, co ma do zaoferowania las, oraz wchodzą w relacje z innymi i z otaczającą naturą. Dorośli pojawiają się w tym świecie marginalnie, a ich rola polega na dyskretnym towarzyszeniu, a nie przewodzeniu. Dzieciństwo jawi się tu jako czas uruchamiania wyobraźni, gier i poczucia bezpieczeństwa. Ten pozbawiony komentarza obserwacyjny i afirmujący życie film prowokuje do zastanowienia się, czego tak naprawdę potrzebują dzieci i na czym powinna polegać ich wczesna edukacja i praca towarzyszących im wychowawców.

czas trwania: 90min
źródło: Millennium Docs Against Gravity

GDZIE WYŚWIETLAMY:
Stary park przy Villa Sichów – Sichów Duży 66, gm. Rytwiany, woj. świętokrzyskie.
To tutaj jesienią ruszy trzecia edycja Akademii Wielkiego Zachwytu dla dzieci.
W przypadku niesprzyjającej nam pogody seans zorganizujemy w budynku.

KIEDY:
31 sierpnia, godz. 19:30

CO W PROGRAMIE:
– kilka słów o idei Akademii Wielkiego Zachwytu oraz zaproszenie na trzecią edycję Akademii,
– film „Dzieciństwo”,
– do filmu gorąca herbata lub lemoniada,
– po filmie ognisko w magicznym miejscu wśród starych drzew,
– kolacja przy ognisku w wersji wegetariańskiej – można przynieść swoją kiełbaskę.

DLA KOGO:
Serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy interesują się nowymi trendami i alternatywnymi rozwiązaniami w edukacji i wychowaniu dzieci. Film może okazać się szczególnie ważny dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym oraz dla nauczycieli.

CO ZABRAĆ:
– kocyk piknikowy lub karimatę,
– koc do okrycia się na wypadek zimnego wieczoru.

KOSZT:
15zł/os płatne na miejscu.

JAK SIĘ ZAPISAĆ?
Prosimy o maila z podaniem ilości osób na adres:
wielkizachwyt@gmail.com
Najlepiej do 30 sierpnia wieczorem 🙂 co ułatwi nam organizację wieczoru.