W listopadzie w Szkole Podstawowej w Połańcu będzie się dużo działo…
W ramach projektu: „Uczymy się razem żyrafiej komunikacji” przygotowaliśmy wiele ciekawych wydarzeń.
👍Na głównym holu w naszej szkole „wyrośnie” drzewo, które będzie zmieniało swoje kolory i wygląd w zależności od dnia jaki będziemy obchodzili.
👍Na drzwiach każdej klasy w zależności od wydarzenia będziemy umieszczać ulotkę zawierającą sentencję na dany dzień.
👍Codziennie w ogłoszeniach przez radiowęzeł będziemy przypominać uczniom, jaki dzień będziemy obchodzić, aby mogli się przygotować i włączyć do wspólnych działań.
👍W dzień zebrania z rodzicami – 18.11.2019 r. na holu przed biblioteką przygotujemy wystawę promującą, książki dla rodziców poruszającą tematykę wychowania bez przemocy.

💛💙Harmonogram na listopad wygląda następująco:💚🧡
💚12.11 2019 r. – DZIEŃ SPOKOJU
Na naszym drzewie zawisną zielone listki z symbolami ciszy, spokoju, zadumy, oraz
z odpowiedziami dzieci na pytanie: Czym dla Ciebie jest spokój?
W tym dniu nauczyciele nie pytają, nikt nie używa telefonów komórkowych, w szkole nie ma dzwonków na lekcję i przerwę. Tego dnia rozmawiamy ze sobą, dajemy sobie uważność, wyciszamy się.
🧡15.11.2019 r. – DZIEŃ PRZYJAŹNI
Na naszym drzewie, każdy na pomarańczowej rączce będzie mógł napisać „czym dla niego jest przyjaźń?”
Szkoła będzie udekorowana sentencjami o przyjaźni, które wymyślą i przygotują uczniowie
z klas VI, VII i VIII.
W tym dniu również spróbujemy ustanowić rekord na łańcuch przyjaźni – wszyscy weźmiemy się za ręce.
💙19.11.2019 r. – DZIEŃ WDZIĘCZNOŚCI
Tego dnia będzie królował kolor niebieski, wszystkie klasy mogą przebrać się w tym kolorze. Nasze drzewo wdzięczności udekorowane będzie niebieskimi chmurkami i zachęci, aby napisać za co możemy być wdzięczni. Wszyscy będziemy mogli wyrazić wdzięczność za wiele dobrego, które spotyka nas każdego dnia.
Ogłosimy konkurs dla klas V na plakat pod nazwą: Żyrafia komunikacja.
💛21.11.2019 r. – DZIEŃ ŻYCZLIWOŚCI
Na nasze drzewo będziemy przypinać w żółtych słoneczkach własne przemyślenia na temat: Czym dla mnie jest życzliwość? Będzie również czas na powiedzenie sobie czegoś życzliwego lub podarowanie innym miłej sentencji na cały dzień.
💚🧡💙💛28.11.2019 r. – DZIEŃ RADOŚCI
Jest to dzień kolorów, wróżb i radości, zabawy. Dekorujemy drzewo kolorowymi kwiatkami?
Odpowiemy na pytanie: „Co sprawia, że jestem wesoły, radosny, szczęśliwy”.
Rozstrzygniemy konkurs na najweselej przebraną klasę.